TLD seminificatie si importanta

TLD seminificatie si importanta

TLD – Top Level Domain, face referire la ultimul segment din denumirea unui domeniu, sufixul sau extensia unui domeniului. TLD-urile sunt clasificate in doua mari categori: extensii de domenii generice sau extensii specifice unei tari. Printre cele mai des folosite sufixe de domenii sunt .com, .net, .org, .gov, .biz sau .edu.
Entitatea care se ocupa de  coordonarea domeniilor este ICANN( Internet Corporation for Assigned Names and numbers ).  ICANN a avut reguli stricte in adaugarea unor TLD-uri noi, insa in anul 2010 au decis adaugarea unui set nou extensii de domenii generice deasemenea si adaugarea unor extensii specifice companiilor, precum .TOSHIBA, .TOYOTA, .SAMSUNG, . PLAYSTATION, etc.  Conform datelor furnizate de  ICANN, la ora actuala pot fi utilizate pentru inregistrarea domeniilor peste 1000 de sufixe.
Sufixul unui domeniu reprezinta scopul si categoria acestuia, astfel TLD-ul dezvaluie un anume element cu privire la website-ul asociat, elemente precum obiectivul site-ului(business, educatie, etc.), detinatorul domeniului sau zona geografica( .ro, .eu, .co, .berlin, .amsterdam, etc.).  Fiecare TLD geografic  sau ccTLD(Country Code TLD) este asociat si controlat de o organizatie specifica zonei, care se supune reguliilor ICANN.
Sunt prezente 4 TLD-uri care sunt rezervate, iar acestea nu pot fi inregistrate, nefiind puse la dispozitie pentru a fi comercializate. Acestea extensii sunt:
.exemple – folosite doar la exemple;
.invalid – folosite doar pentru domeniile neintemeiate;
.localhost – folosite doar pentru retelele locale;
.test – folosite doar pentru testare.

Extensia folosite ofera o importanta domeniului, fiind utilizata in functie de domeniul de activitate, de aceea, atunci cand rezervati un domeniu si doriti sa il incadrati in domeniul de activitate sau regiune geografica asigurati-va ca alegeti cel mai potrivit sufix pentru numele domeniului. In unele cazuri sufixul utilizat, poate veni in sprijinul viitorului client oferind informatia cu privire la serviciul oferit de un website. De exemplu, .travel pentru site-urile care ofera servicii turistice, comparat cu extensia .com care include orice tip de business. Alte tipuri de extensii care pot ajuta sunt .jobs pentru site-uri de angajare, .aero pentru site-urile implicate in transportul aviatic, .name pentru persoanele individuale, etc.
Mai jos avem semnificatia unui set de TLD-uri:
.com – Comercial Business (in principal la business-uri)
.org – Organizatie
.net  – Network organizations(Organizatiile de retea)
.edu – Educatie
.info – Informatii
.ngo/.ong – Organizatie Non-Guvernamentala
.xyz – General
.Eu – Uniunea Europeana
.Co – Columbia
.biz – Business 
.gov – Agentiile guvernamentale

Adauga un comentariu