Optimizare pentru WordPress Hosting

Optimizare pentru WordPress Hosting

WordPress-ul este unul dintre cele mai populare CMS-uri care ofera o administrare si mentenanta facila. Cu toate acestea daca nu sunt optimizat poate determina consum mare de resurse la nivelul contului. Pe baza acestui considerent vom descrie in cele ce urmeaza cateva dintre alternative pe care le puteti alege pentru optimizare.

De ce este necesara optimizarea ?

WordPress-ul este un CMS care poate fi usor de customizat insa acesta aduce si un dezavantaj astfel incat poate determina un cosum mare de resurse si implicit o incarcarea mai lenta a site-ului dumneavoastra. Acest aspect este foarte important ca si detinator de website deoarece aveti foarte putin timp pentru a va convinge utilizatorii sa ramana pe site-ul iar o incarca lenta poate determina pierderea potentialilor utilizatori inaintea incarcarii paginii si afisarii continutului.

Mai mult decat atat cei de la Google si alte motoare de cautare penalizeaza deja site-urile mai lente prin scaderea pozitionarii SEO (ceea ce rezulta un trafic mai mic). Cu alte cuvinte daca va doriti mai mult trafic, mai multi utilizatori/clienti si o mai buna pozitionare SEO este necesar sa efectuati optimizarile necesare.

Cum puteti verifica viteza site-ului dumneavoastra ?

Pentru persoanele care sunt la inceputul dezvoltarii unui site nu au adesea experienta necesara si nu remarca o incarcare lenta a site-ului, mai ales daca este accesat constant de pe un anumit dispozitiv. Acest lucru este o greseala majora deoarece in momentul in care un anumit site este vizitat frecvent de pe un browser anume, informatiile sunt stocate in memoria cache a acestuia si perfectioneaza automat incarcarea (incarcarea site-ului producandu-se aproape instantaneu). Insa utilizatorii care vor vizita site-ului dumneavoastra pentru prima data nu vor impartasi aceeasi experienta. De fapt, in realitatea utilizatorii din diferite locatii geografice vor avea o experienta total diferita.

Pe baza acestor considerente se recomanda testarea site-ului/site-urilor dumneavoastra folosit un instrument specific precum testul de viteza WordPress : https://www.isitwp.com/free-website-speed-test-tool-for-wordpress/

De asemenea recomandam :

Pagespeed Insights este un instrument oferit de Google in mod gratuit, usor de folosit pentru testarea site-ului dvs. Se introduce adresa URL a site-ului dvs web si acest instrument va analiza continutul acestuia si va genera sugestii cu privire la moduri de a creste viteza site-ului dvs.

Pingdom este deasemenea util pentru site-ul dvs care nu testeaza doar viteza site-ului ci va ofera si o recenzie si o nota in legatura cu performantelele site-ului dvs. Acesta urmareste de asemenea istoricul performantei site-ului, astfel puteti avea o perspectiva asupra oricaror modificari legate de viteza site-ului.

Yslow este deasemenea un instrument care testeaza viteza site-ului si ofera sugetii pentru imbunatatirea acestuia. De asemenea, va poate oferi o extensie Chrome pentru a verifica viteza site-ului dvs.

Cum este determinata incetinirea site-urilor WordPress?

Instrumentele specifice pentru analizarea testelor de incarcare a site-urilor va pun la dispozitie si cateva recomandari pentru optimizare. Cel mai important este identificarea motivului/motivelor care au condus la incetinirea site-ului iar acestea vor fi cheia pentru imbunatatirea performantei si alegerea solutiilor de optimizare corespunzatoare pe termen indelungat.

Cauzele principale care determina incetinirea unui WordPress website sunt:

  • Configuratia WordPress – daca site-ul dumneavoastra nu difuzeaza pagini memorate in cache, atunci acesta va supraincarca serverul, determinand astfel ca site-ul sa fie mai lent sau sa nu se incarce deloc (nu afiseaza nimic din continut).
  • Dimensiunile paginii – in principal a imaginilor care nu sunt optimizate pentru web
  • Bad Plugins – daca utilizati plugin-uri slab codate, versiuni vechi pentru care nu s-au efectuati update-uri atunci si acestea pot determina incetinirea semnificativa a site-ului dvs.
  • Script-uri externe – scripturile externe, cum ar fi anunturile de exemplu, pot, de asemenea sa aiba un impact enorm asupra performantei site-ului

Configurația WordPress – Daca site-ul dvs. WordPress nu difuzeaza pagini memorate în cache, atunci acesta va supraincarca serverul, determinand astfel ca site-ul sa fie lent sau sa nu se incare deloc (nu afiseaza nimic din continut).

Dimensiunea paginii – in principal imaginile care nu sunt optimizate pentru web.

Bad Plugins – Dacă utilizati un plugin-uri slab codificate, versiuni vechi pentru care nu s-au efectuat update-uri atunci si acestea pot determina incetinirea semnificativa a site-ul dvs.

Script – uri externe – Scripturile externe, cum ar fi anunturile de exemplu, pot, de asemenea, sa aiba un impact enorm asupra performantei site-ului dvs.

Acum ca aveti un punct de pornire si stiti ce verificari trebuie sa efectuati vom trece la urmatorul pas si anume la prezentarea unor solutiile de optimizare existente pentru accelerarea vitezei site-ului dumneavoastra.

Cum pot optimiza un site WordPress?

Paginile WordPress sunt „dinamice” iar pentru a le construi WordPress trebuie sa ruleze un procesor pentru gasirea si afisarea infirmatiilor utilizatorului. Acest proces poate fi destul de complex si poate implica mai multi pasi care pot determina incetinirea site-ului dumneavoastra in momentul unui trafic ridicat si accesarilor multiple ale site-ului.

Avand in vedere aceste aspecte recomandam fiecarui detinator de site WordPress sa instaleze si activeze un plugin de cache. Astfel caching-ul determina o incarcare de oriunde de la 2 X pana la 5 X mai rapida.

Exista multe plugin-uri WordPress pentru cache iar dintre acestea noi recomandam activarea LiteSpeed for cache. LiteSpeed Cache pentru WordPress este o solutie complet customizabila de cache la nivel de server, creata pentru a creste viteza site-urilor dezvoltate pe WordPress. Prin realizarea cache-ului la nivel de server se obtine un raspuns mai eficient si rapid fata de alte solutii de cache. Aceasta este o solutie excelenta pentru toti cei care doresc sa-si optmizeze pagina web creata in WordPress.

Beneficiile utilizarii LiteSpeed Cache pentru WordPress

1. Acuratete: LiteSpeed cache va livra de fiecare data pagina actualizata. De fiecare data cand pagina e modificata, cache-ul este notificat automat si astfel nu vor fi livrate versiuni vechi ale paginii.

2. Usurinta in utilizare: Activate and Go! Setarile default sunt optimizate sa functioneze cu majoritatea instalarilor standard WordPress. Orice configurari suplimentare sunt usor de realizat din panoul de administrare al pluginului in WordPress.

3. Viteza: Prin realizarea cache-ului la nivel de web server, continutului site-ului este livrat mult mai rapid.

4. Customizare: Daca aveti pagini care nu doriti sa fie livrate din cache sau teme diferite pentru desktop sau mobil le puteti seta din pagina de setari a pluginului de WordPress

5. Compatibilitate: LiteSpeed Cache este compatibil cu instalarile single si multisite cat si cu majoritatea pluginurilor, cum ar fi : WooCommerce sau bbPress

De asemenea pentru optimizarea site-ului dumneavoastra va trebui sa optimizati imaginile pe care doriti sa le utilizati. Imaginile aduc interactiune si viata continutului din site iar intr-un studiu recent s-a dovedit ca folosirea imaginilor colorate si creative determina in proportie de 80 % citirea continutului de catre utilizatori. Cu toate acestea, daca imaginile nu sunt optimizate pot deveni o problema afectand viteza de incarcare a site-ului. Astfel inainte de a incarca o imagine direct de pe telefonul mobil, de exemplu, va recomandam utilizarea unui software de editare pentru optimizarea web, deoarece in formatele lor orginale acestea pot acea dimensiuni foarte mari.

Dupa instalarea si activarea unui plugin de cache si optimizarea imaginilor veti putea observa cu usurinta ca site-ul dumneavoastra incepe sa se incarce mult mai repede. Insa pentru a pastra optimizarea site-ului si incarcarea rapida a acestuia va trebui sa utilizati cele mai eficiente practici printre care actualizarea site-ului WordPress .

WordPress-ul este un CMS open source astfel este actualizat frecvent iar fiecare actualizare va oferii nu doar functii noi ci si o remediere a problemelor de securitate/bug-uri.

Ca si detinator al unui site web este responsabilitatea dumneavoastra sa pastrati atat site-ul actualizat cat si temele, plugin-urile si versiunile software pe care le utilizati. Daca aceste actualizari nu sunt efectuate constant site-ul poate avea o incarcare incetinita si va prezenta vulnerabilitati de securitate.

Cu privire la temele instalate si utilizate este foarte important sa acordati o atentie sporita si sa va documentati deoarece unele teme pot fi codificate necorespunzator si pot incetini viteza de incarcare a site-ului. De obicei este mai indicat sa alegeti o tema mai simpla, fara layout-uri foarte complexe, animatii si alte caracteristici inutile. Acestea pot fi adaugate ulterior prin activare anumitor plugin-uri de WordPress.

Inainte de efectuarea actualizarilor si update-urilor contului dumneavoastra este foarte important sa generati si descarcati un backup al contului. Backup-ul reprezinta copia de rezerva a documentelor si fisierelor, lucru ce ar trebui efectuat prentru a preintampina pierderea datelor.

Va recomandam sa descarcati local in mod regula cate o arhiva de backup din contul de cpanel de la sectiunea „Backups” iar apoi accesati Download or Generate a Full cPanel Backup.

Antena24.ro
  • 11 noiembrie 2019 la 18:42

buna ia fa o verificare la mine pe portal si zimi ce ar trebuii imbunatatit

Adauga un comentariu