IP dedicat vs. IP shared

IP dedicat vs. IP shared

IP dedicat vs. IP shared: pe care ar trebui să îl aleg?

Fiind o companie de găzduire web, Hostvision îți oferă o varietate de pachete de hosting pentru a te ajuta să obții succesul online. Alegerea celui mai potrivit pachet de hosting este o provocare întrucât există o mulțime de factori diferiți pe care trebuie să îi iei în considerare, unul dintre aceștia fiind dacă adresa IP care vine cu serverul tău este suficientă sau dacă trebuie să soliciți un upgrade la o adresă IP dedicată. Un IP dedicat are numeroase avantaje, dar este posibil să nu fie întotdeauna necesar.

Tocmai de aceea,  Hostvision îți sare în ajutor în alegerea pachetului potrivit și îți explică ce este o adresă IP, diferențele dintre IP-urile dedicate și cele partajate, precum și care sunt avantajele unui IP dedicat. Până la sfârșitul acestui articol, vei putea face deosebiri între cele două tipuri de IP-uri, vei putea decide singur dacă acest aspect este important pentru site-ul tău și dacă trebuie să îl ai în vedere în momentul alegerii pachetului de găzduire web potrivit.

Ce este o adresă IP?

O adresă IP (Internet Protocol) este un șir unic de numere care identifică un device conectat la internet. Fiecare calculator, laptop, telefon mobil inteligent, smart TV sau oricare alt device care suporta conexiune internet sau intr-o rețea locala, se va identifica în aceasta cu o adresa unica, numita IP. Când este conectat la internet, adresa IP permite dispozitivului să trimită și să primească informații.

Fiecare adresă este un șir de numere separate prin puncte. Există patru numere în total și fiecare număr poate varia între 0 și 255. Un exemplu de adresă IP ar fi: 205.65.75.87.

Această adresă este similară cu adresa ta de domiciliu prin aceea că identifică locația unui anumit server care este conectat la internet. Fără o adresă IP, un device nu poate comunica cu alte device-uri care sunt conectate printr-o rețea, cum ar fi internetul. Adresele IP fac parte din sistemul DNS (Domain Name Services). DNS are rolul de a traduce un nume de domeniu (ex: www.hostvision.ro ) într-o adresă IP.

Atunci când utilizatorii web introduc un nume de domeniu în browserul lor, furnizorul local de servicii de internet (ISP) utilizează DNS-ul pentru a identifica IP-ul corect al numelui de domeniu, permițând astfel utilizatorului web să descarce pagina sau materialul dorit.

Practic, DNS-ul ajută la simplificarea lucrurilor! Acum imaginează-ți dacă ar trebui să îți amintești șiruri atât de lungi de numere pentru a vizita site-urile tale preferate. Adresa IP este greu de reținut și nu îți spune nimic despre site-ul web pe care îl vei vedea dacă o introduci într-un browser.

Numele de domenii au fost inventate pentru a rezolva această problemă prin utilizarea alfabetelor și permițând utilizatorilor să aleagă nume ușor de reținut pentru site-urile lor web.

IP dedicat vs. IP partajat (shared)

Chiar dacă există multe diferențe între cele două tipuri de IP-uri, diferența principală este foarte simplă și este inclusă chiar în numele acestora. IP-urile dedicate sunt identificate numai cu domeniul site-ului tău web, astfel că poți utiliza fie această adresă IP, fie numele de domeniu al site-ului pentru a-l accesa de pe web. IP-urile partajate sunt identificate cu mai multe domenii, astfel că un IP partajat este asociat cu site-ul tău, dar este asociat și cu alți proprietari de domenii care îl folosesc.

Avantajele unui IP dedicat

Există o mulțime de motive pentru care este recomandat să folosești o adresă IP dedicată pentru un site web găzduit pe un server partajat, dar le vom analiza pe cele principale aici:

Îți oferă acces facil la site oricând ai nevoie – cu o adresă IP dedicată poți introduce IP-ul în browser pentru a-ți vizualiza site-ul direct pe server chiar și înainte de a mapa numele de domeniu pe server sau de a-l lansa;

Este benefică pentru reputația domeniului tău – Dacă îți gestionezi emailurile prin folosirea contului tău de găzduire web cu o adresă IP partajată, există un risc mare de apariție a problemelor legate de livrarea emailurilor. Serverele de email sunt deosebit de sensibile la adresele IP și tind să le pună rapid pe lista neagră pe cele pe care le consideră periculoase. De exemplu, există cazuri rare în care un alt utilizator cu care împarți aceeași adresă IP este virusat sau este introdus într-o listă de spam. Acest lucru îți poate afecta site-ul și posibilitatea de a primi și de a trimite emailuri. Folosind o adresă IP dedicată aceste probleme vor fi izolate si nu veti mai fi afectat de activitatea altor website-uri.

Emailuri mai rapide – Pentru a te asigura că emailurile ajung la destinație mai repede și nu ajung în căsuța de spam, îți recomand să utilizezi o adresă IP dedicată. Deoarece IP-urile partajate sunt deseori sursa de email spam, furnizorii de email precum Gmail vor trece adesea emailurile care provin de la IP-uri partajate prin verificări mai riguroase pentru a se asigura că sunt legitime. Urmează să lansezi o ofertă specială pe site și trebuie să trimiți o cantatitate mare de emailuri într-o zi? Atunci îți recomandăm să utilizezi o adresă IP dedicată pentru a te asigura că emailurile ajung la destinatari în timp util.

Securitate mai puternică – Îndreptând sistemul de securitate către un IP dedicat, poți utiliza aplicația VPN pentru a te conecta de oriunde și de pe orice dispozitiv compatibil. În acest fel, nimeni altcineva nu îți poate accesa dispozitivele inteligente.

Identificarea și rezolvarea cu ușurință a problemelor de IP – Când un IP este utilizat de mai multe domenii, poate fi mai dificil să stabilim de unde a apărut problema, ceea ce poate duce la creșterea timpului de rezolvare a acesteia.

Evitare blacklist – Din moment ce doar tu folosești adresa IP, este eliminată practic posibilitatea ca acesta să fie listat într-un blacklist.

Te scutește de trecerea prin procese suplimentare de verificare – utilizarea unui singur IP pentru a accesa sute de conturi se înregistrează adesea ca un comportament suspect, astfel că este posibil să fie necesar să trimiți verificări suplimentare, cum ar fi CAPTCHA sau autentificarea cu mai mulți factori. Site-uri precum Gmail, PayPal, Facebook și eBay pot efectua verificări suplimentare dacă văd că mai multe persoane folosesc o adresă IP în același timp. Utilizarea unui IP dedicat sprijină eliminarea suspiciunilor nejustificate astfel că te ajută să economisești timp;

 În concluzie, deși nu este o cerință esențială pentru utilizatorii de găzduire web, adresele IP dedicate aduc multe avantaje, însă decizia alegerii tipului de adresă IP ține strict de nevoile tale. Dacă îti doresti performanță si stabilitate pentru website si adresa de email ar trebui să iei în considerare utilizarea unei adrese IP dedicate.

La Hostvision, majoritatea pachetelor de găzduire web vin cu IP dedicat inclus iar pachetelor de găzduire care nu conțin implicit un IP dedicat, li se poate adăuga unul în momentul efectuării achiziției.

Scopul principal pe care îl avem cu fiecare client este să ne asigurăm că are tot ce are nevoie pentru a-și avansa afacerea. Pentru că ne dorim să alegi cel mai potrivit pachet de găzduire și nu ești convins dacă ai sau nu nevoie de un IP dedicat, nu ezita să ne contactezi în orice moment și vom fi bucuroși să te ajutăm.

Adauga un comentariu