Cum se remediaza eroarea – ERR_CONNECTION_REFUSED in browserul Chrome

Cum se remediaza eroarea – ERR_CONNECTION_REFUSED in browserul Chrome

Intr-o lume digitala a vitezei unde incarcarea instantanee a paginilor este vitala pentru o navigare lina si fara probleme iar unul din ultimele lucruri pe care doriti sa le experimentati este eroarea „ERR_CONNECTION_REFUSED” . Chiar daca in multe cazuri aceasta se poate remedia conform urmatoarelor indicatii, poate fi frustrant si mai poate indica o problema grava de conectare.

Utilizatorii obisnuiti pot confunda cu usurinta problemele de nefunctionare date, spre exemplu, de un site construit in WordPress cu cele de conexiune a retelei locale sau cu probleme date de browser.

Eroarea „ERR_CONNECTION_REFUSED” de obicei se manifesta pentru site-urile ce nu sunt construite in WordPress insa e relativ usor de identificat si de solutionat eroarea daca urmariti pasii de mai jos:

  • Verificarea posibilitatii de blocare a ip-ului dvs public din contul de client conform articolului de aici.
  • Resetarea routerului de la locatie.
  • Stergerea memoriei cache din browser.
  • Verificarea setarilor de proxy server (daca se folosesc).
  • Dezactivarea antivirus-ului si a firewall-ului la nivel local.
  • Stergerea DNS cache (Flush DNS).
  • Modificarea adreselor DNS (setarile locale).
  • Dezactivarea extensiilor neupdatate de Chrome.
  • Reinstalarea browserului Chrome.

Ce este eroarea „ERR_CONNECTION_REFUSED”

Primirea erorii de mai sus este strans legata de serviciul de internet si care poate sa se manifeste in foarte multe moduri, de la o pagina alba pana la eroarea clasica 404.

Google Chrome

Utilizatorii ce folosesc acest browser, cunosc aceasta eroare pentru care primesc suplimentar si mesajul: „This site can’t be reached or This webpage is not available.”

Daca accesati un website si primiti aceasta eroare insemana ca s-a refuzat conexiunea la server. Aceeasi eroare se poate primi si in alte browsere insa intr-o forma putin diferita.

Mozilla Firefox

In Firefox se primeste eroarea „Unable to connect.” cu explicatia suplimentara „Firefox can’t establish a connection to the server at *******.tld.

Microsoft Edge

In browserul Microsoft Edge se primeste eroarea „Hmmm… can’t reach this page” cu mentiunea sa se verifice daca site-ul accesat este corect, informatie care de altfel nu e de foarte mare ajutor.

In unele cazuri eroarea de refuzare a conexiuni (ERR_CONNECTION_REFUSED) poate rezulta din setari are firewall-ului serverului (sau a altor setari) si nu din cauza conexiunii locale la internet insa de cele mai multe ori nu e nimic grav. Din acest motiv, pentru site-urile gazduite la Hostvision, am pus la dispozitia clientiilor un tool de verificare si deblocare a ip-ului din sistemele de securitate a serverului (firewall-uri). Mai multe detalii gasiti in urmatorul link. De asemenea primitea erorii poate indica totusi infectarea site-ului dvs. cu malware sau un downtime neprogramat al serverului.

Eroarea (ERR_CONNECTION_REFUSED) indica faptul ca ceva nu este in regula sau nu se ofera mai multe detalii astfel e nevoie de o verificare a utilizatorului pentru identificarea problemei.

In continuare vom prezenta alte cateva posibile solutii pentru a rezolva eroarea „ERR_CONNECTION_REFUSED”

1. Verificarea statusului site-ului accesat

Una din verificarile ce trebuie efectuate este la nivelul site-ului, deoarece dupa cum am mentionat poate fi o problema de la site si nu de la conexiunea de internet. Astfel trebuie verificat daca efectiv sintaxa (numele site-ului) este scrisa corect pentru accesare. De asemenea se poate verifica daca site-ul accesat apare cazut doar pentru dvs sau pentru toata lumea (accesand downforeveryoneorjustme sau netrenderer ) si efectuand o interogarea a site-ului. In cazul in care site-ul nu este cazut decat local (pentru dvs.) e nevoie sa efectuati o verificare/deblocare a ip-ului dvs. public din contul de client Hostvision, conform urmatorului link.

2. Resetarea routerului de la locatia dvs.

Aceasta verificare nu garanteaza 100% ca problema intampinata se va rezolva insa in cazul in care e o problema de conectivitate la internet cauzata de router, merita incercat resterarea acestuia. Pentru a reseta routerul dvs. e nevoie sa intrerupeti alimentarea cu curent electric fie din butonul on/off fie prin deconectarea alimentatorului din router pentru o perioada de cca 30 de secunde. Dupa acest interval cuplati din nou aparatul la priza si asteptati cca 2-3 minute pana reteaua de internet redevine functionala.

3. Stergerea memoriei cache din browser

Orice browser poate fi configurat in acest sens, daca nu e setat default sa salveze anumite informatii in memoria cache cum ar fi un istoric al navigarii, date de logare salvate in browser sau cookies. Aceste informatii se pot sterge periodic conform urmatorului tutorial. De asemenea pentru browserul Google Chrome o scurtatura pentru accesarea interfetei de stergere a memoriei cache reprezinta accesarea urmatorului URL: chrome://settings/clearBrowserData.

De mentionat este ca se va bifa si „Browsing history” impreuna cu optiunile „Cookies and other site data” si „Cached images and files„.

4. Dezactivarea temporara a antivirusului si/sau a firewall-ului

Sistemele antivirus si setarile de firewall sunt destinate protejarii utilizatorilor de anumite activitati suspicioase sau de site-uri ce pot reprezenta un pericol de infectare cu diversi virusi, insa in unele cazuri pot duce si la probleme de conecatre la un site sau chiar la situatia de „ERR_CONNECTION_REFUSED”.

Astfel ca verificare se poate dezactiva protectia antivirus si protectia firewall-ului pe o perioada scurta de timp, doar pentru a verifica daca eroarea mai sus mentionata nu apare din cauza acestor sisteme iar imediat dupa verificare care se pot reactiva.

5. Stergerea cache-ului DNS

Daca anterior am vorbit despre stergerea memoriei cache din browser, deoarece browser-ele salveaza informatii despre navigarea anterioara, acelasi lucru e efectuat si de sistemele de operare care salveaza anumite intrari temporare in cache-ul DNS pentru paginile accesate anterior din browser. Scopul acestor salvari este de a accelera incarcarea paginilor daca aceste au mai fost accesate.

In acest sens pentru a sterge cache-ul DNS din sistemul de operare Windows e nevoie sa accesati butonul Start (iconita Windows din stanga jos) si cautati in bara de Search dupa „CMD” care va returna programul „Command Propt”. In acest program scrieti si rulati comanda „ipconfig /flushdns” iar ulterior cache-ul DNS va fi sters.

Daca se folosesc sistemele Mac (Apple) in vederea stergerii cache-ului DNS e nevoie sa dati click pe butonul „Go” – „Utilities” si deschideti Terminalul. In acesta copiati sau introduceti urmatoarea comanda „sudo killall -HUP mDNSResponder && echo macOS DNS Cache Reset” care ulterior va sterge cache-ul DNS din sistemul de operare.

6. Modificarea adresei DNS

Urmatoarea verificare care se poate efectua este modificarea adresei DNS din setarile locale de conexiune sau din setarile routerului. Cei mai multi utilizatori prefera setarile adresei DNS publice de la Google (8.8.8.8 si 8.8.4.4). Din nou aceste setari nu pot garanta 100% rezolvarea problemei „ERR_CONNECTION_REFUSED” insa merita incercat.

7. Dezactivarea extensiilor de Chrome neactualizate (neintretinute) si reinstalarea browserului

Deoarece multe din extensiile ce se pot instala in browserul Chome sunt dezvoltate de alti utilizatori (third party) si nu de dezvolatorii browserului aceste nu ofera garantii ca functioneaza corect si complet pentru scopul creeat sau ca vor primi update-uri permanent tot timpul, astfel pot aparea o varietate de probleme printre care chiar si „ERR_CONNECTION_REFUSED”. Din acest motiv se poate verifica si dezactiva aceste extensii sau chiar dezinstala din meniul browserului Chrome. In ultima instanta se poate dezinstala complet Chrome si reinstala de pe pagina oficiala a browserului Google.

Daca nici una din aceste verificari nu rezolva problema de conectare poate insemna ca situatia nu este cauzata de setarile locale si ar putea fi mai grava inclusiv o problema a site-ului in cauza sau pe partea de server. In aceasta situatie e nevoie sa aveti putina rabdare deoarece e posibl sa se lucreze la site si se poate lua direct legatura cu detinatorul sau cu administratorul acestuia pentru mai multe detalii sau pentru a expune problema intampinata de dvs.

Adauga un comentariu